USA Izraeli pozastavily zásilky těžkých bomb. A schválily nový balík zbraní pro Izrael v hodnotě 827 milionů dolarů

9. 5. 2024

čas čtení 2 minuty

Američtí představitelé uvedli, že zásilky těžkých bomb do Izraele byly minulý týden pozastaveny, ale zároveň oznámili nový balík zbraní pro Izrael v hodnotě 827 milionů dolarů, jehož obsah je nejasný.

Úředníci uvedli, že dodávka bomb byla pozastavena kvůli obavám, že Izrael zahájí plnohodnotnou invazi do Rafáhu, a tento krok označili za první odklad americké vojenské pomoci Izraeli od 7. října.

Izrael nakonec pokračoval v útoku na Rafáh s cílem obsadit palestinskou stranu hraničního přechodu v operaci, kterou schválil prezident Biden. USA trvaly na tom, že izraelská operace bude „omezená“, ačkoli útok zahrnoval těžké údery na město, kde se ukrývá více než milion civilistů, píše na webu antiwar.com Dave DeCamp.  

Američtí představitelé uvedli, že Bidenova vláda rovněž přezkoumává dodávku munice Joint Direct Attack Munitions, která “přeměňuje” hloupé bomby na přesně naváděné zbraně. Všechny bomby však mohou být ještě dodány, neboť jeden z úředníků deníku Washington Post řekl, že USA ještě neučinily konečné rozhodnutí o tom, jak dále postupovat.

Zpráva listu Post rovněž uvádí, že zpoždění nebude mít v tuto chvíli vliv na chod izraelské armády, protože ta má dostatek zbraní dodaných USA, aby mohla rozšířit své operace v Rafáhu na plnohodnotnou invazi. Izraelská armáda zdržení bagatelizuje a poukazuje na bezprecedentní podporu, které se jí od USA za posledních sedm měsíců dostalo. 

USA od 7. října pro Izrael schválily stovky zásilek zbraní a dodaly Tel Avivu desítky tisíc těžkých bomb. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) Daniel Hagari tvrdí, že rozsah americké podpory pro Izrael nemá obdoby.

Jeden z amerických představitelů sdělil televizi Fox News, že i přes pauzu jsou USA Izraeli stále zavázány a poskytnou zemi všech 17 miliard dolarů pro armádu, které jsou zahrnuty do nového zákona o výdajích na zahraniční pomoc ve výši 95 miliard dolarů.

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

 

0
Vytisknout
1275

Diskuse

Obsah vydání | 10. 5. 2024